Debabarrenako Mankomunitateak hondakinak atez ate biltzeko bigarren fasea abian jarri du, eta Eibar eta Elgoibarko ostalaritza-sektorea sartu du
Debabarrenako Mankomunitateak atez ate hondakinak biltzeko sistemaren bigarren fasea abian jarri du, eta, horrela, Eibar eta Elgoibarko tabernak, jatetxeak eta kafetegiak ekimen honetara gehitu ditu, hondakinen kudeaketa hobetzeko eta eredu iraunkorrago baterantz aurrera egiteko asmoarekin.
Lehen faseari irailaren 16an eman zitzaion hasiera fruta-denden eta beste elikadura-saltoki batzuen parte hartzearekin, eta izandako arrakasta ikusita, etapa berri honetan ostalaritza-sektorea hartuko da ardatz gisa, hondakin birziklagarri eta organikoen sortzaile nagusia izateagatik.
Bilketaren maiztasuna eta egutegia
Atez ateko bilketa-sistema ostalaritzaren behar espezifikoetara egokitzeko diseinatu da, eta maiztasun hau ezarri da:
- Frakzio organikoa: Astean 6 egunetan bilduko da, astelehenetik larunbatera; modu horretan, hondakin biodegradagarriak modu eraginkorrean kudeatzea bermatuko da.
- Ontzi arinak: astean 3 egunetan bilduko dira, astearte, ostegun eta larunbatetan.
Mankomunitateko langileek zuzenean jasoko dituzte hondakinak establezimenduetan, aurretik jakinarazitako ordutegietan, eta eragiketa ordenatua eta puntuala izatea ziurtatuko dute.
Proiektuaren helburuak
- Birziklatzea eta jatorrian bereiztea sustatzea: birziklatze-tasak hobetzea eta zabortegietan amaitzen duten hondakinak murriztea.
- Ingurumen-inpaktua murriztea: espazio publikoetan hondakinak gutxiago pilatzea eta garraioaren bidez sortutako emisioak minimizatzea.
- Jokabide-aldaketa sustatzea: hondakinak establezimenduan zuzenean jasotzearekin behar bezala bereizita dauden egiazta daiteke. Gainbegiratze horrek jardunbide egokiak hartzea bultzatzen du, sistemak ez baitu uzten hondakinak sailkatu gabe entregatzen. Denborarekin, dinamika horrek ingurumen-hezkuntza handiagoa eta iraunkortasunarekiko konpromiso solidoagoa izaten laguntzen du.
Hazten ari den ekimena
Debabarrenako Mankomunitateak ezarritako atez ateko sistema ekonomia zirkularrarekiko eta ingurumen-iraunkortasunarekiko duen konpromisoaren barruan sartzen da. Bigarren fase honetan, ostalaritza-sektorea sartuta proiektuaren irismena indartuko da, eta, horrela, Europar Batasunak birziklatzearen eta hondakinak kudeatzearen inguruan ezarritako helburuak betetzeko bidean aurrera egingo da.
Sektorearen lankidetza
Mankomunitateak eskertzen du ostalaritza-sektorearen nahiz lehen fasean parte hartutako saltokien konpromisoa; modu horretan, inplikatutako eragile guztiak elkarlanean jarraitzera animatu nahi ditu, sistemak arrakasta izan dezan.
Mankomunitateak proiektuaren etengabeko jarraipena egiten jarraituko du, emaitzak aztertu, hobetzeko arloak identifikatu eta zerbitzua parte hartzen duten establezimenduen beharretara egokitzearren.